Svenska Betting Tips 2020
Monday, 21 September 2020
Home / La Liga

La Liga

Laliga

La liga

Maradona, Zidane, Ronaldinho, Beckham och Roberto Carlos är ett fåtal av alla legender som spelat i La Liga.

På senare år har La Liga visat gång på gång vad den går för. Messi och Ronaldo har turats om att få Ballon d’Or och många fans runtom i världen är övertygade om att dessa två utomjordiska spelarna är de bästa genom tiderna som fotbollen någonsin skådat.

Det är ingen slump att spanska fotbollen är den mest kvalitativa och framgångsrika ligan på senare tid, och kanske igenom alla tider.

Av de 10 senaste finalmatcherna så har Barcelona tagit hem tre av dessa, likaså Real Madrid.

Det finns mycket statistik man kan ta fram som talar för att den Spanska fotbollen är den som dominerar idag. Men bortsett från statistik så kan man även konstatera att det är den mest underhållande. I alla fall om man återigen blandar in statistik för vilken match och vilka lag som har flest fans i världen. Även i de andra stora ligorna som Serie A och Premier League så finner man skickliga spanska spelare som är tongivande i sina lag.

Efterfrågan på spansk fotboll och spanska fotbollsspelare har aldrig varit så hög som den är idag. El Clasico, som kanske är matchen som årligen har flest tittare i världen på senare tid blivit en match som spelas omkring 14-tiden. Detta beror på att efterfrågan är så hög och genom att byta matchtiderna på de stora matcherna så väcker man ytterligare en intressevåg för de asiatiska fansen.

Läktarkulturen i Spanien har varit lugn och problemfri i en hel del år. Få skandaler och en ”barnvänlig” arena är vad man har att vänta sig om man åker till Spanien för att kolla fotboll. Det spanska fotbollsförbundet har haft strikta regler och krav på vad som får göras och inte får göras på matcherna. Banderoller och tifon har varit förbjudna under en längre tid just för att förhindra ”ultrasfans” att skapas, då förbundet ansåg att det kunde leda till ökad rivaletet mellan fansen. Men inför säsongen 2016-2017 så är det okej att klubbarnas fans frivilligt skapar tifon under särskilda restriktioner. Reglerna är trots detta mycket striktare än övriga länder i Europa.

Den spanska publiken är känd för kraven på sitt eget lag. De nöjer sig inte med en vinst, de ska spelas fin fotboll också. I Spanien så är fotboll mer än bara en sport. Det kan jämföras med en högtid som firas varje vecka. I generationer förs supportraskapet vidare. Man håller alltid på det lokala laget, oavsett placering eller division.

Inom klubbarna finner vi även en hel del traditionen. Ett exempel som ofta får folket att tappa hakan är Athletic Bilbao. De har aldrig har haft en spelare i truppen som inte är från Baskien, provinsen där Athletic Bilbao kommer ifrån. För att förtydliga vad du precis har läst, så finns det alltså inte en enda spelare som representerat eller representerar Athletic Bilbao, som är född eller uppvuxen i någon annan provins än Baskien, en del av Spanien. Om fotboll och politik aldrig får blandas, så är detta ett exempel som gör en klubbs historia vackrare och mer unik än andra klubbars.

Något man kan fråga sig kan vara varför spansk fotboll är så framgångsrik? I Spanien så spelar man snabb fotboll, det är sällan man ser en spelare hålla boll längre än tre sekunder. Det beror på att man ofta spelar en rak, offensiv fotboll där man på offensiv planhalva spelar raka och risktagande passningar vilket ger utdelning så länge bollen kommer fram till spelaren som man har avsikt att få bollen. Ett exempel på ett lag som inte spelar lika rakt men ändå lyckats är Barcelona. Med sin ”tiki taka” fotboll, som det kallas, så har de visat att det är lika effektivt att spela i sidled om man behärskar det. Är man lika snabb att föra bollen i sidled och sedan spela bollen i djupet när en lucka bland motståndarnas försvarare dyker upp, så är det ett bra sätt att slita loss motståndarnas försvar.

Av de fem senaste Champions League finalerna så har totalt fyra stycken vunnits av ett spansk lag, antingen Barcelona eller Real Madrid. Men något som är anmärkningsvärt är att Atletico Madrid också har varit med i två av dessa finaler. Av de tio senaste lagen som varit i de fem senaste finalerna i Champions League så har sex stycken varit från Spanien. Det är i Champions League man kan jämföra kvalitén på de bästa ligorna och den spanska ligan är tveklöst nummer ett.

Spela på La Liga med Tipsbetting.se

Dela artikeln