Svenska Betting Tips 2020
Sunday, 27 September 2020
Home / Serie A

Serie A

Serie A

Serie A, även kallat llega Calcio i Italien är landets bästa fotbollsserie och även landets största religion. Maldini, Francesco Totti, Zidane, Zlatan Ibrahimovic och Diego Maradona är bara ett par fåtal namn av alla stjärnor som har satt sina avtryck i både inom och utanför Italiens gränser. Den italienska högstaligan har gått från att vara världens kanske främsta liga till att knappt anses som europas fjärde bästa. Men förändringarnas vindar blåser och ligan är under uppgång. Efter att spelare som Paulo Dybala, Mohamed Salah, Mauro Icardi och Gonzalo Higuain visat vad de är kapabla till så har mer och mer fokus hamnat på Serie A.

Men bortom alla Italienska och sydamerikanska stjärnor så har vi även haft en hel del svenska spelare i Italien. Zlatan Ibrahimovic, Niels Liedholm och Glenn Strömberg är en liten skara av alla svenska stjärnor som spelat i Serie A. De man talar allra mest om efter Zlatan är Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Gunnar Nordahl är på en tredjeplacering när det kommer till flest gjorda antal mål genom alla tider i Serie A.

Zlatan Ibrahimovic är den svensk som vunnit flest titlar i Italien. Totalt fem gånger har Zlatan vunnit Serie A och två gånger som skytteligamästare. Svensken har satt ett stort avtryck i både Juventus, Inter och Milan där han spenderade sina år i Italien som han kallar för ”sitt andra hem”. På senare år så har den svenska spelarmarknaden nått ut till italienarna mer och mer. Spelare som Filip Helander, Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark är några av de tiotal talanger som har fått kontinuerlig speltid i Serie A. Mycket har förändrats och ännu mer kommer att förbättras Arenabyggen, ägarbyten och modernisering av klubbarnas varumärken är ett par faktorer som har fått ligan att stiga.

Den italienska ligan består av ett flertal ingredienser. Taktisk kunnighet är något som står högt upp på agendan. Det är sällan man ser försvarsmisstag i Juventus. I Napoli så är man otroligt skicklig på att anfalla och sätta press på motståndarna. I Roma så är spelarna ständigt motiverade, på Stadio Olimpico är deras Colosseum och inget lag kommer lätt undan med en poäng därifrån. Romas rival, Lazio, är inbrottstjuven i Colosseum som alltid slutar högt upp i tabellen och är ett ständigt hot för storklubbarna. Milanoklubbarna Milan och Inter är ständigt två pressade lag på senare tid med en enorm fanskara som aldrig går att räkna bort.

Men det är inte enbart Milan och Inter som har en symbolisk fanskara. Det som skildrar Serie A och andra ligor är passionen utanför plan som är minst lika stor som passionen på fotbollsplanen. Konfetti, rökbomber och enorma tifon är en höjdpunkt utöver det vanliga i den Italienska fotbollen. Ramsorna sprids lika snabbt som matchbiljetterna till en VM final blir slutsålda. Att utgöra ett tifo är ett sätt för de italienska fansen att kommunicera. Ett tifo är ett sätt att visa stöttning, för både klubben och spelarna. Stolthet och missnöje lyfts fram på gott och ont.

I Italien betyder fotboll kärlek, religion och relation. Oavsett ålder, kön och vilken samhällsklass man tillhör så enas alla på de italienska läktarna. Ständiga hån emellan hemma och bortalaget ses som underhållning för den neutrala supportern och för den neutrala supporten är det ett sätt att visa hjärta för laget man håller på. Det må vara hög rivalitet och ett sportsligt krig under 90 minuter, men när domaren blåst av matchen så är det passionen som för fansen tillsammans.

Inför säsongens upplaga så råder det många frågetecken hos dessa fans. Kommer Juventus ta hem titeln för sjunge året i rad? Vad händer med Roma, den eviga tvåan, som hamnat på andraplats nio gånger under 2000-talet. Kommer Napoli ta hem sin första titel sedan säsongen 1989/1990 då en viss Diego Maradona visade vägen? Men bortom alla dessa förväntningar och förändringar så finns det något som aldrig kommer att avta, för klubbarna, spelarna och för fansen och det är passionen.

Spela på Serie A med Oddsbonusar

Dela artikeln
Tagged with: