Spelberoende
Här kommer vi att fokusera på spelberoende, spelmissbruk eller spelproblem. Men vi kikar även på att spela ansvarsfullt och hur du tar en spelpaus.
Vi på Tipsbetting.se jobbar inte bara med att ta fram de bästa sidorna med Svensk spellicens och de bästa speltipsen utan kostnad. Vi tänker steget längre så vi kan fortsätta att ha roligt.
För oss på Tipsbetting är du som person viktig för oss, vi bryr oss om dig. När du spelar så ska du ha roligt. Du ska dela på lyckan med dina nära och kära samt njuta av varje vinst och unna dig saker på vägen. Men vi ska även ta oss igenom de stunder när vi inte vinner, när vi behöver bryta ihop och komma igen – vilket inte är så ovanligt. Det är så spel fungerar, vi vinner och vi förlorar! Så tror vi även att de många storspelare också känner.
Vi tittar närmare på
Det vi ska kika närmare på är just den delen när du förlorar och vad som är viktigt att tänka på så att du inte hamnar i knipa. Du ser inte så många som skriker efter hjälp när de vinner pengar – det är ofta tvärtom, dvs när de förlorar pengar. Vad vi, dina nära och kära vill undvika är att se dig hamna i ett spelberoende, ett spelmissbruk som ger dig spelproblem.
Vi ska hjälpas åt att spela ansvarsfullt och ta en spelpaus utan att behöva skämmas över det. Du ska våga att ta eller be om hjälp när eller om det behövs! Det är så enkelt att alla hanterar en förlust olika, för vissa går det att kontrollera bra och sunt. Men för andra så behövs lite hjälp på vägen – precis som med mycket annat och exempelvis olika beroendesymptom.
Vi respekterar och stödjer ansvarsfullt spelande för att motverka spelberoende, spelmissbruk eller spelproblem. Spela ansvarsfullt eller ta en spelpaus! På www.stodlinjen.se finns mycket bra hjälp som du kan få oavsett om personen i fråga är du själv eller någon annan – tveka inte, sök hjälp om du behöver det.
Spelberoende, Spelmissbruk eller Spelproblem – Vad är detta?
Ett spelmissbruk, spelberoende, spelproblem eller vad du vill kalla det. Är när personen i fråga det gäller har tappat kontrollen över sitt spelande. Att vara spelberoende är när personen inte kan acceptera en förlust och konstant vill vinna tillbaka det denne har förlorat.
Vi kommer att kika närmare på hur spelmissbruk kan upptäckas och hur personen i fråga kan få hjälp. Få den hjälp som behövs för att spela ansvarsfullt igen om inte ta en spelpaus helt.
Hjälpande hand | Hemsida | Telefon |
---|---|---|
Spelpaus | www.spelpaus.se | 0152-650 100 |
Stödlinjen | www.stodlinjen.se | 020-819100 |
1177 | www.1177.se | 1177 |
Spelfriheten | www.spelfriheten.se | 08-374300 |
Vi tittar lite närmare på hur hjärnan fungerar kopplat till spelberoende
Sanningen är den att det behövs mer forskning inom just beroende. Vår bedömning i det hela är att det idag är en obotlig sjukdom. Detta oavsett om det har med spelberoende att göra eller andra beroenden. Vi behöver veta mer om hur hjärnan fungerar och tacklar saker som skapar beroende. I vår hjärna så har vi ett slags belöningssystem. I belöningssystemet har vi många minnen av saker vi gjort som har fått oss att må bra lagrade. Dessa lagrade minnen får oss sedan motiverade till att fortsätta göra dessa bra saker. När vi gör saker som att äta godis, träna eller annat så släpper vårt hjärna något som heter dopamin. När vi får dopamin från hjärnan så får vi även en känsla av att må bra.
Exempel kopplat till spelberoende
När du exempelvis äter ditt godis och mår bra så kopplas detta ihop i vårt minne. Detta för att vi ska veta vad vi behöver göra för att få den bra känslan återigen. Men för olika personer kan motiverande saker lätt bli fel saker. En bra känsla blir ofta att du vinner pengar, men när du förlorar pengar så påminns du ofta om hur bra känslan var när du vann. Det är i detta läge det kan gå riktigt illa, dvs om du får ett spelmissbruk eller spelproblem.
Botemedel kopplat till spelmissbruk
Det finns medicinering (möjligen mer vanligare för alkoholmissbruk och inte spelmissbruk) och terapier idag vid en väldigt svår grad av beroende. Om det spårar ur är det svårt att helt glömma det man en gång tidigare gjort och tyckt varit bra för dig själv och hjärnan. Detta gäller alltså även om du har slutat med ett visst beteende. Du har säkert hört namnen nykter narkoman eller nykter alkoholist tidigare. Då känner du kanske säkert till namnet Spelfri Spelare. Dvs just nu är du spelfri och du kan spela ansvarsfullt vare sig det innebär mer kontrollerat eller inget alls. Men du är alltid en spelare, detta då det är ditt skapade beroende som du tyvärr allt för ofta kan riskera att falla tillbaka till, det är därför spelpaus mfl finns där som ett hjälpmedel.
Kan man bli frisk från spelberoende?
Vi vet inte idag om man kan bli helt frisk från ett beroende oavsett hur mycket hjälp personen i fråga fått. Många säger idag att det är en obotlig sjukdom! Om vi kikar närmare på exempelvis lite forskning kring drog eller alkoholmissbruket i landet. Så kan vi se att de personer som håller sig borta längre från sitt beteende (cirka 7 år) ofta löper stor chans till att fortsätta hålla sig drog och alkoholfria. Men tyvärr faller många tillbaka dåliga vanor redan inom ett år. Vi hoppas att fler fortsätter att kämpa och inte faller tillbaka till det som faktiskt skadar dem och andra i sin omgivning! I Sverige är vi över cirka 150 000 personer som har någon typ av spelberoende. Beroenden kostar Sverige flera miljarder kronor varje år.
Har jag ett spelmissbruk, spelproblem eller spelberoende?
För att enklare kunna göra en bedömning så underlättar det om vi har koll på olika beteenden och de varningssignaler. Det viktiga är att oavsett som det gäller dig själv eller en annan person i fråga, så ska man alltid agera och hjälpa till i den mån det går innan det går över styr.
Varför tror du folk spelar?
Det finns många exempel! Du kan säkert applicera många av dem själv – men vi kikar på några nedan:
-
- Ekonomiska skäl – Den som vill bli rik, men kanske finns det även dem som har för mycket pengar?
- Att få ögonen på sig – Status, vara den som är bäst på spel.
- Adrenalin – Känslan av att få rätt och följa sina vad till fullo på exempel TVn
-
- Depression – En annan orsak kan vara att personen i fråga redan mår dåligt, som vill komma bort från sina känslor och vardagen.
- Umgänge – Samling med vänner eller bekanta
Självklart finns det säkert flera exempel, men du känner igen många av orsakerna ovan? Kanske kan du även applicera dig själv i någon utav dem. Oavsett anledningen till spelandet så kan man ändå ha en typ av kontroll över sitt spelande. Men när det går över styr, då blir det inte längre roligt – och det är roligt vi vill fortsätta ha utan att behöva må dåligt och få andra i din omgivning att må dåligt!
Kan jag se någon indikation på spelmissbruk hos mig själv?
Självklar det finns olika sätt att se varningsklockor på någon med spelmissbruk och som behöver spela mer ansvarsfullt. Exempelvis kan det vara att:
–Du kan inte släppa tanken av spel, du tänker konstant på nästa steg.
–Tanken av att förlora finns ej, du ska vinna tillbaka pengarna du förlorat.
–Du börjar använda pengar du inte har råd att förlora.
-Ökar insatserna okontrollerat.
–Du mår dåligt när du inte spelar och blir lycklig när du väl sätter igång.
-Du börjar smyga med det för andra, kanske din sambo.
–Låna pengar av andra för täcka ditt spelberoende.
-Du lurar eller tar pengar av dina nära och kära på pengar som du sedan spelar för.
–Brottsliga handlingar inte är ett problem för att ha råd med ditt spelande.
–Du förnekar att något de ovanstående alternativen, fastän du vet att något eller några exempel passar in på dig.
Oavsett om det gäller dig själv eller någon annan så finns det alltid någon du kan vända dig till för stöd.
Vi berättar mer om hur spelmissbruk kan hanteras lite längre ner.
Hur kan jag spela mer ansvarsfullt eller ta en spelpaus?
Det finns olika stöd att få. Stöd för dig som är beroende men även för dig som vill hjälpa en anhörig eller bekant. Kom ihåg att det alltid finns hjälp att få för ett spelmissbruk, någon att rådfråga med. Det gäller i alla frågor relaterade till spelproblem, i varje steg du eller någon annan tar finns det alltid en hjälpande hand för att ta det första steget mot ett sundare liv och få bukt på spelproblem.
Gäller det dig själv
Så finns det många alternativ att börja kika och fundera på. Börja att reflektera lite hur nuläget ser ut, exempelvis: Varför började jag spela? Vad hade jag för mål? Vart står jag nu? Detta för att få dig en uppfattning om att det faktiskt gått fel väg och kanske redan där började se vart det gick fel.
Ta en spelpaus
Låt det bli ditt första steg till att kunna tänka klart på alla steg du ska ta. En spelpaus på innebär att du kan utesluta dig från allt spelande och börja reflektera. Ta en spelpaus för ditt spelproblem i en månad, tre månader, 6 månader eller tills vidare (här kan du efter 12 månader välja att eventuellt häva avstängningen). Observera att avstängningen gäller från allt spel hos de bolag som har en Svensk spellicens.
Sätt nya mål
Ta tag i dig själv och börja tänk i andra banor, vart står du om några år? Hur ska ditt spelande se ut framöver? Behöver du en sundare strategi? Ska du fortsätta spela men mer ansvarsfullt och kontrollerat? Ta en spelpaus eller sluta helt för att häva mina spelproblem? Har du sedan svårt för att ta rätt riktning i mot det mål du sätter upp så ska du veta att det alltid finns hjälp att få mot rätt riktning.
Ta kontrollen tillbaka över din ekonomi
Det behöver inte vara du själv, speciellt inte om du är i ett läge där du har ett beroende – då har du ofta ingen kontroll över ekonomin. Våga ta hjälp! Ta hjälp av någon anhörig eller någon du förlitar dig på till 100%, berätta om ditt problem om låt denne hjälpa dig i rätt riktning. Det finns olika sätt för personen att hjälpa dig på, kanske kan det vara att du lämnar över ekonomin helt till denne? Ge denne tillgång till ditt konto? Har du egna idéer?
Ta den hjälp du behöver för dina spelproblem
Håll inte inne på problemen, kontakta stödlinjen som ett första steg och ta rådgivning av professionella rådgivare. Ta hjälp av dina anhöriga på bästa möjliga sätt, låt dem sträcka ut en hand och hjälpa dig ur dimman på det sätt du anser vara lämpligast. Du kanske även behöver besöka några stödgrupper där fler än du har har haft spelproblem, där de berättar om sin vardag och hur de tog en spelpaus.
Börja spela igen som spelberoende
Om du väl är medveten om ditt problem, om du har fått den hjälp du behöver för att komma bort från spel. Varför ska du då börja spela igen som spelberoende? Håll dig borta! Du vet säkert redan hur du hade det när det var som värst, vill du verkligen tillbaka till samma situation? Nej, det tror inte vi! Har det gått så långt att du, nära och kära, vänner och andra har fått lida av ditt beroende så håll dig borta. När du vä har varit beroende av något så är det svårt att helt plötsligt ta kontroll över det om du skulle prova igen. Vid återfall så rekommenderar vi att istället söka hjälp igen via någon av hjäplorganisationerna som vi har beskrivit tidigare.
Summering
För att summera det hela så är vi på tipsbetting.se väldigt måna om dig, ha kolla på de varningssignaler som finns för spelproblem. Därför är det också viktigt att du söker eventuell hjälp och inte blundar för problemet om du behöver en spelpaus. Det finns säkert hjälp hos familj men även professionell hjälp för spelmissbruk exempelvis via stödlinjen.
Blunda inte för de olika faktorerna vi visat ovan, stämmer många in på dig kan det redan ha gått för långt. Ha den mentala styrkan att komma tillbaka från ditt spelberoende, sätt nya mål. Om du känner att du vill få beröm för dina spel, börja skriv om dem och tipsa istället för att satsa pengar du inte har råd att satsa. Spela inte casino på faktura.
Ta hand om dig och spela ansvarsfullt!
FAQ – Vanliga frågor och svar om Spelberoende
Vilken typ av hjälp kan jag få vid spelmissbruk?
Det finns hur många vägar att gå som helst! Ta tag i din familj, bekanta eller professionell hjälp via exempel stödlinjen. Oavsett om du vet vilken väg du ska gå eller om du inte vet vart du ska börja, så finns det alltid någon som kan hjälpa dig att komma vidare.
Varför blir jag spelberoende?
Det är så våra hjärnor är uppbyggda, vi har olika beteenden som gör oss lyckliga och som hjärnan memorerar. För att du ska få den lyckan igen så hjälper hjärnan till med att påminna dig om de lyckliga sakerna för att öka din motivation. Ibland sker det dessvärre på fel område.
Hur kan jag spela ansvarsfullt?
Det första du kan göra är att exempelvis begränsa din ekonomi och spela utefter de pengar du har råd att eventuellt förlora. Lägg upp en strategi för ditt spelande på hur mycket av din spelkassa du ska lägga på ett spel per gång, gärna så att den håller och kan ge dig god avkastning. Känner du att det börjar gå utför så gör du en spelpaus, utan att fundera - om du funderar finns risken att din hjärna övertalar dig till fler dumma beslut.
Hur tar jag en spelpaus?
Som vi nämnde lite tidigare så kan du här via stänga av dig från alla spel i Sverige som innehar en Svensk spellicens under en kortare eller längre period. Så enkelt och du slipper tänka på att spärra dig på vardera sida du spelar på.