EUROPA LEAGUE

Precis som rubriken lyder så är det dags att dissekera Europa League som man ofta jämför med Champions League. Europa League är den moderna motsvarigheten av den tidigare så kallade UEFA Cupen. Champions League är som vi tidigare beskrivit finrummet för klubblagen i Europa. Man kan alltså säga att Europa League (EL) är ett steg neråt i klubblagsfotbollen, men trots allt inte mer intressant för det.

OM EUROPA LEAGUE

EL är en turnering där de flesta lagen som är på väg upp deltar i och har varje år ett mindre lag som överpresterar och överraskar fotbollseuropa, vilket är en stor faktor till varför ligan är intressant. Många spelare och diverse lag lyckas etablera sig i fotbollseuropa genom EL.  Vi har därför under många år haft svenska lag som deltagit i cupen. Till skillnad från Champions League där 32 lag är med i form av åtta grupper så är det 48 lag med i EL. Det är alltså 12 grupper istället för åtta som det är i CL.

UPPLÄGGET FÖR EUROPA LEAGUE

Europa League matcher kvalificerar man sig antingen direkt genom ligaplats eller genom kvalplats som man också får baserat på placeringen i ligan. Dock så gäller olika regler för olika ligor. I en del ligor så får ligamästaren en EL kvalplats medan man i andra ligor får två direktplatser till EL. Det baserar UEFA på sitt rankingsystem för de olika ligorna runtom i Europa. En viktig anledning till att kvala sig till EL förutom av sportsliga skäl är de ekonomiska. För vissa lag kan vara en otrolig framgång, medan det för andra lag inte betyder liga mycket. ”EL spelar man normalt på torsdagskvällar så länge det inte är undantagsfall”.

Man spelar EL under samma veckor som Champions League men har fler matcher igång än CL av naturliga skäl då det är fler lag med i turneringen. Värt att tillägga är även att man sedan säsongen 2019/2020 infört VAR -systemet i Europa League. Precis som i de största ligorna i Europa och Champions League så är VAR en viktig mekanism som används som komplement där VAR-domarna kan gå in och signalera till huvuddomaren att han måste titta på en situation för att göra en bedömning. Man får endast ingripa med var gällande röda kort, straff och diverse målsituationer.

POÄNG I EL TURNERINGEN

Poängreglerna är precis som i Champions League. Man får tre poäng för en seger i gruppspelet och ett poäng för att ha spelat oavgjort. Man räknar även med hemma och bortamål när det kommer till Europa League slutspel som är dubbelmöten, förutom i finalen där det fasta slutresultatet gäller. Om man kollar på prispengarna så får man 2,920,000 euro för att ta sig till gruppspelet. Varje vinst ger laget 570,000 euro och tar man sig till final så får man 4,500,000 euro. Om dock man hamnar på en andraplats och slutligen 8,500,000 euro om man lyckas kamma hem titeln.

Prispott för Europa League

KvalificeringPrispott
Vid vinst570,000 euro
Till gruppspel2,920,000 euro
Till final4,500,000 euro

FRAMGÅNGSRIKA LAG I EUROPA LEAGUE

I EL så finns det många lag som tagit hem segern och de nationerna som är de främsta är Spanien på 12 segrar. England och Italien har båda nio segrar var och på en fjärdeplats hittar vi Tyskland. Deras klubblag har kammat hem cuptiteln sex gånger. När vi tar en närmare titt på specifika lag så har vi Sevilla som vunnit EL sex gånger, Inter, Liverpool, Juventus och Atletico Madrid har tre vinster var. Värt att notera är att IFK Göteborg har två segrar. Dock så var det ett annat format på cupen tidigare som vi tidigare nämnt att man kallade för UEFA Cupen. ”IFK Göteborg tog titlarna 1982 och 1987”. Hur hade ditt lag stått i en Europa League tabell? Hade laget vunnit eller är det större chans att vinna på ett casino?

 

Europa League