Svenska Betting Tips 2020
Monday, 21 September 2020
Home / Champions League

Champions League

Champions League

Champions League är det absoluta finrummet inom fotbollen i Europa. Denna turneringen spelas varje år och ses av flera miljoner tittare Världen över. Här gör de absolut bästa lagen och spelarna upp om pokalen varje år. Detta ses som den mest attraktiva turneringen för klubblag i Europa. Förutom att vinna ligan så är detta det man som lag, tränare, spelare vill vinna. Konkurrensen är tuff och alla vill spela i Champions League. Stora som små lag har chansen att visa hur bra dom är.

Om Champions League

Idag heter turneringen UEFA Champions League men kallades sedan tidigare Europa Cupen. Turneringen spelades första gången år 1955 och arrangeras av UEFA varje år. Från och med 1992 ändrades namnet till nuvarande titel. Från början var det enbart mästerklubbar som fick delta i eventet men sedan 1997 så får även andra och tredjeplacerade klubbar delta i turneringen. Vilka ligor som får mer än en plats till Champions League baseras på högst rankade högstadivisionerna i Europa. Vissa länder får alltså mer platser än andra beroende på hur bra ligan är. Sverige som ett exempel har enbart en plats. Även vinnaren av Europa League får en direktplats till Champions League.

Upplägget för turneringen

Först och främst så har vi kvalomgångar där lag får kvala till sig en plats till gruppspelen. Exempelvis ligor som har två direktplatser och en kvalplats. Kvalet håller på under större delar av säsongen och sedan startar gruppspelen vilket innebär att hela 32 lag delas upp i 8 grupper. Dessa lag möts två gånger, alltså en match på hemmaplan och en match på bortaplan.

Lag från samma land får inte spela i samma grupp. Två lag från varje grupp går vidare till slutspel. Lagen som kommer etta i gruppen lottas sedan mot de lagen som kommit tvåa. Lottningen sker i livesändning för att det inget ska vara uppgjort sedan innan. Ofta är det kända profiler och spelare inom fotbollen som sköter lottningen. Det innebär att det ger fördel att vinna gruppen när det är dags för slutspel i turneringen. När gruppspelen är klara går man vidare till åttondelsfinalerna, semifinalerna och sedan finalen som spelas på neutral plan.

Poäng i turneringen

Precis som i vilken match som helst så ger en vinst 3 poäng ett kryss 1 poäng och en förlust 0 poäng. I denna turnering så räknar man hemma och bortamål vilket innebär att alla mål kan ha en stor innebörd. Exempel: PSG – Barcelona möts först i Barcelona där resultatet blir 2-2 och i returmötet i Paris så blir det 1-1 vilket ger båda lagen 3-3 i mål under två matcher. PSG blir då det laget som går vidare i CL just för att man la 2 mål på bortaplan och Barcelona enbart gjorde 1 mål på bortaplan. Så alla mål är viktiga i denna turnering är väldigt viktiga för lagen.

Framgångar i Champions League

Det landet som har haft störst framgång i Champions League hittills är Spanien och lag från La Liga. Real Madrid är det laget som har vunnit flest gånger och dessutom tagit segern två år i rad vilket är ett rekord. Barcelona har också vunnit CL några gånger.

Andra länder som har haft framgångar i CL är Italien med tre klubbar Milan, Juventus och Inter som vunnit turneringen. England har haft Liverpool, Chelsea, Nottingham Forest, Aston Villa, Leeds United och Arsenal som vinnare. Tyskland har haft Hamburg, Frankfurt, Borussia Dortmund, Bayern Munchen och borussia mönchengladbach som vinnare. Största framgångarna Sverige har haft i CL är Malmö FF som tog sig till gruppspel. Hitta speltips på Champions League matcher!

Topp fem klubbar i Champions League är: Real Madrid (12 vinster), Milan (7 vinster), Bayern Munchen (5 vinster), Barcelona (5 vinster), Liverpool (5 vinster).

Spela på Champions League hos Tipsbetting.se

Champions League

Dela artikeln